В  Деня на хумора и шегата 1 април Музеят на

...
В  Деня на хумора и шегата 1 април Музеят на
Коментари Харесай

На 1 април Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово навършва 50 години



В  Деня на хумора и шегата 1 април Музеят на хумора и сатирата в Габрово отбелязва с разкриване на изложения, концерт и лекция своята 50-годишнина.

В 11:00 часа се открива нова експозиция под наслов " Как Габрово стана столица на хумора ".

Централната фигура в шаржа, който посреща посетителите в новата зала, е на Татяна Цанкова, дълготраен шеф на Дома на хумора и сатирата до 2016 година До нея е художникът, прочут най-много с политическите си карикатури и огромен другар на музея – Тодор Цонев. В тяхната компания е дядо Миню Попа, автентичен персонаж от габровските анекдоти. Тук е и Слави Бонев, дълготраен режисьор на карнавала в Габрово. Разбира се, и Радой Ралин, както и Стефан Фъртунов, уредник, основател и пръв шеф на радостната къща, а пред тях фамозният габровски зевзек Керката е надул фанфари.

Сред разказвачите на истории в тази зала е художникът Борис Димовски, оживил страниците на сборника “Габровски смешки “.

В 16:30 ч. стартира лекцията на карикатуриста Чавдар Николов под мотото " Свободата да осмиваш ", а в 18:00 часа се открива изложбата " Непорочните моми " -  с политически шаржове на карикатуристите от " Прас Прес " Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов.

В Залата на жирафите в музея от 19:00 часа стартира концертът на блус-рок групата The Blue Jam Ways. Празничната стратегия на музея включва и целодневни занимания за деца. През целия ден най-малките гости ще могат да вземат участие в играта " Нарисувай ми смешка ".



За празника и изложбите споделя в “Нашия ден “ Маргарита Доровска, шеф на Дома на хумора и сатирата в Габрово:

“Изложбата " Как Габрово стана столица на хумора " наблюдава описа за Старо Габрово, първите моменти, в които габровската самоирония и типичният комизъм, обвързван с пестеливостта, са регистрирани в тогавашните сатирични издания. Показва какви са били габровските зевзеци при започване на ХХ век .

После наблюдаваме и какво се случва с хумора и карнавала след войните при определяне на социалистическата власт, какво се трансформира в сатирата и до каква степен опцията за рецензия продължава. Продължаваме и в най-ново време с днешните карнавали, само че и с историята на Дома на хумора и сатирата.

Научихме, че е утвърден наш план, с който ще реновираме целия трети етаж, ще създадем една непрекъсната галерия, отдадена на сатирата , само че в действителност по този начин ще имаме опция да възстановим и прелестната библиотека на Дома. “

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Снимка: humorhouse/exhibitions
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР